ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Σ.Α.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου MARYLAND UNIVERSITY B.SC BUSINESS ADMINISTRATION (Διοίκηση Επιχειρήσεων).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ EUROPA INSTITUT στο δίκαιο της Ε.Ο.Κ., όπως επίσης και στο UNIVERSITY OF ARKANSAS (MBA).
Εκλέγεται Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1976 και είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Συμβουλευτική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων της Ε.Ο.Κ. - C.C.B.E και εκπροσωπεί το Δ.Σ.Α. στις Ειδικές Επιτροπές της.
Είναι Πρόεδρος του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικηγόρων. Επίσης είναι μέλος της SEPLIS - Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελμάτων της Ε.Ο.Κ.
Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αττικής.
Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Διεθνείς Οργανισμούς (WIPO, EOK) και σε διπλωματικές διασκέψεις για την αναθεώρηση της Σύμβασης των Παρισίων και την προστασία του Ολυμπιακού Συμβόλου στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες και στο Ναϊρόμπι ως ειδικός στο Δίκαιο της ΕΟΚ, του Ανταγωνισμού και της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Είναι αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τακτικό μέλος της Επιτροπής Φίλαθλης Ιδιότητας.
Έχει κάνει δημοσιεύσεις και είναι συγγραφέας άρθρων και εργασιών.
Ομιλεί απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά.



Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Χρόνιο πρόβλημα των Δικηγόρων είναι η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου τους και οι αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες στην απονομή της δικαιοσύνης που έχουν  σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία Δικηγόρων και πολιτών και τελικά την οιονεί αρνησιδικία.
Ο συνεχώς αυξανόμενος δικηγορικός πληθωρισμός έχει σαν συνέπεια την καθήλωση των δικηγορικών εισοδημάτων και κυρίως των νέων Δικηγόρων.
Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την προσπάθεια κατάργησης της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια και τις απειλούμενες τροποποιήσεις των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων για τις ελάχιστες δικηγορικές αμοιβές κ.λπ. προκειμένου να επιτευχθεί "άνοιγμα" του επαγγέλματος που κατά το ΚΕΠΕ είναι "κλειστό", μειώνεται δραματικά η δικηγορική ύλη και απειλείται το ασφαλιστικό σύστημα των Δικηγόρων.
Με το ΠΔ 152/2000 μεταφέρθηκε στο εσωτερικό δίκαιο η Οδηγία 98/5/ΕΚ που προβλέπει την ελεύθερη εγκατάσταση Δικηγόρων στην ΕΕ και ήδη εγκαθίστανται στην Ελλάδα πολλά ξένα δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με τις διεθνείς εταιρίες Ορκωτών Λογιστών, στα οποία διοχετεύονται μέσω των γνωστών καναλιών οι μεγάλες υποθέσεις και οι παχυλές αμοιβές. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκατασταθεί 50 περίπου ξένοι Δικηγόροι που αναλογικά είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων Δικηγόρων που εγκαταστάθηκαν σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει εισαγάγει το θεσμό της Νομικής Συνδρομής (Legal Aid) όπως λειτουργεί στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, o οποίος εξασφαλίζει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (ποινική, πολιτική και διοικητική) των οικονομικά ασθενέστερων που προβλέπεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος της Ελλάδος και το άρθρο 6 (1) της Σύμβασηςγια την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παράλληλα αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους νέους κυρίως Δικηγόρους ύψους πολλών δις δραχμών.
Τέλος αναφορικά με τη λειτουργία του Κτηματολογίου θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο και την ευθύνη για τη δημιουργία Κτηματολογίου έχουν αναλάβει οι Τοπογράφοι-Μηχανικοί και οι Δασολόγοι, οι δε Δικηγόροι έχουν ρόλο "κομπάρσου" και όχι του "πρωταγωνιστή" γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και δεν εγγυάται ένα αξιόπιστο Κτηματολόγιο που να εξασφαλίζει πλήρως τα εμπράγματα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και στερεί από τους Δικηγόρους δικηγορική ύλη άνω των 10 δις δρχ. ετησίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. έχει υποχρέωση και καθήκον να εγκαταλείψει το ρόλο του "Διαχειριστή-Εισπράκτορα" και να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιο πάνω προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες Δικηγόρους και πολίτες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Στο "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ" συμμετέχουν έγκριτοι Δικηγόροι και νέοι συνάδελφοι, που σκοπό έχουν να προωθήσουν όλοι μαζί λύσεις στα προβλήματα της Δικηγορίας.  

Στο "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ" μετέχουν οι Δημήτρης Χατζημιχάλης, Νατάσα Αποστόλου, Βάνα Αρχοντή, Αλέξανδρος Βασιλείου, Αντώνης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γαβαλάς, Βαγγέλης Ζερβέας, Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Λίλα Κοζυράκη, Γιώργος Κράγκαρης, Γιώργος Κυριάκος, Κατερίνα Μαυροειδή, Μάκης Νέμτζας, Μαίρη Οικονόμου, Χάρης Παπουτσάκης, Βασίλης Παρρής, Βασίλης Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ραφαήλ, Μάνια Σακελλαρίου, Νίκος Σακκάς, Κατερίνα Σαρικοπούλου, Φώτης Σοφιανός, Άννα - Μαρία Τσικίνη, Έφη Τσιτσίκα και Μιχάλης Φιλιππίδης.