ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ.


Οι Δικηγόροι της Αθήνας δικαιούνται να αποκτήσουν το Σπίτι τους, ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο στο οποίο θα στεγαστεί μια σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων, καθώς και εντευκτήριο Δικηγόρων με καθιστικό, εστιατόριο, internet cafe, γυμναστήριο και baby-parking. Επίσης στο κτίριο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν και αίθουσες συνεδριάσεων τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι Δικηγόροι δε διαθέτουν γραφείο στο Κέντρο, προκειμένου να δέχονται τους πελάτες τους σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με γραμματειακή υποστήριξη, φαξ, κομπιούτερ κλπ. και ακόμη να πραγματοποιούν τις συναντήσεις για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών.
Για την ανέγερση του κτιρίου αυτού θα πρέπει να προβούμε στην αξιοποίηση του οικοπέδου της οδού Διδότου και Μαυρομιχάλη, που έχει στην κυριότητά του ο Δ.Σ.Α. εξ αδιαιρέτου με το Ταμείο Περιθάλψεως.
Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ΔΣ, να ληφθεί σχετική απόφαση και να προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης κτιριολογικού προγράμματος προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση του κτιρίου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΣΑ ΜΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΠ.

Θα πρέπει να κατασκευασθεί στο κτίριο σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων, κυλικείο, εστιατόριο-αίθουσα δεξιώσεων και εκθέσεων κοντά στην αίθουσα συνεδρίων που θα αποτελούν οργανική ενότητα και internet-cafe και γραφεία για την διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου και την εξυπηρέτηση του κτιρίου.

Θα πρέπει επίσης να κατασκευαστεί σημαντικός αριθμός αιθουσών συνεδριάσεων (meeting rooms), όπου οι Δικηγόροι μπορούν να συναντούνται με τους πελάτες τους μετά από σχετική κράτηση της αίθουσας ή και με τους αντιδίκους για τη συζήτηση των όρων συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, που θα διευκολύνει τους νέους κυρίως Δικηγόρους, οι οποίοι έτσι δεν θα έχουν την ανάγκη να διαθέτουν γραφείο στο κέντρο. Θα μπορούν έτσι να βλέπουν τους πελάτες τους στις ειδικά διαμορφωμένες αυτές αίθουσες, που θα διαθέτουν τηλέφωνο, fax, computer, printer και γραμματειακή υποστήριξη.

Επίσης θα πρέπει να στεγαστεί εκεί και παιδικός σταθμός για τα παιδιά των Δικηγόρων.
Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα αξιοποίησης του οικοπέδου της οδού Μαυρομιχάλη και Διδότου εν όψει της νέας χιλιετίας και των δραματικών εξελίξεων στο χώρο της παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας, όπου ο Δ.Σ.Α. και οι Δικηγόροι της Αθήνας θα πρέπει να είναι οι πρωτοπόροι, όπως συμβαίνει και σε τόσους άλλους τομείς.

Δημήτρης Χατζημιχάλης
Αθήνα , Ιούλιος 1999


Μετά από απόφαση του ΔΣ, ενεκρίθη το πιο πάνω πρόγραμμα και διορίστηκε επιτροπή από διορίστηκε ως Σύμβουλος-Αρχιτέκτων με γνώσεις των διαδικασιών των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών η κ. Ιφιγένεια Σκαμνάκη ως έχουσα πείρα στα θέματα των διαγωνισμών.
Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ της κ. Σκαμνάκη και του Συμβούλου κ. Δ. Χατζημιχάλη και της κ. Δήμητρας Κορμά, υπαλλήλου του ΔΣΑ καταρτίστηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΔΣ.και στη συνέχεια το τεύχος διακήρυξης του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Δυστυχώς εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε ο νέος ΓΟΚ του 2000, ο οποίος είχε μεταβατικές διατάξεις που όμως δεν μας κάλυπταν γι΄αυτό προσαρμόστηκε εκ νέου κτιριολογικό πρόγραμμα στο νέο ΓΟΚ. Ζητήθηκε εγγράφως από Πολυτεχνείο, Σ.Α.Δ.Α.Σ. και Τ.Ε.Ε. ορισμός εκπροσώπων της Επιτροπής που θα κρίνει τις μελέτες και δημοσιεύτηκε η προκήρυξη στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τ.Ε.Ε. Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν οι κ.κ.:
1.Δημήτριος Χατζημιχάλης, Δικηγόρος Εκπρόσωπος του ΔΣΑ, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρωτής του Προέδρου του ΔΣΑ
2.Δημήτριος Ησαϊας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής, εκ μέρους του Ε.Μ.Π.
3.Αλέξανδρος Τομπάζης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, εκ μέρους του ΤΕΕ
4.Κωνσταντίνος Σίλης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, εκ μέρους του ΣΑΔΑΣ
5.Ιφιγένεια Σκαμνάκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός , εκ μέρους του ΔΣΑ, ως τεχνικός Σύμβουλος
Μετά την αξιολόγηση των τριάντα δύο (32) μελετών που υποβλήθηκαν, η Κριτική Επιτροπή απένειμε σύμφωνα με την προκύρηξη, τα ακόλουθα βραβεία και εξαγορές:
α' βραβείο: μελέτη υπ'αριθ. 11670
Μελετητές: Παπαπέτρου Βαρνάβας και Μαριάτος Ανδρέας, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
β'βραβείο: μελέτη υπ'αριθ. 72776
Μελετητές: Καρύδης Ιωάννης και Τζώρα Μαρία, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
γ'βραβείο: μελέτη υπ'αριθ. 18182
Μελετητές: Μέρμηγκα Στέλλα, Ραβανός Ευάγγελος, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
δ'βραβείο μελέτη υπ'αριθ.28101
Μελετητές: Μητρόπουλος Μιχαήλ, Αρσλάνογλου Μιχαήλ, Παλαιολόγος Νικόλαος, Παυλοπούλου Ζαχαρούλα , Αρχιτέκτονες Μηχανικοί