Οστεοαρθρίτιδα  


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΙΝΗ
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΟΣ 45 - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΤΗΛ. 010-9881751



1.ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;
Οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθροπάθεια είναι μία από τις παθήσεις που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και μάλιστα η πιο συχνή. Εμφανίζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, αλλά η αρχή της είναι σε πολύ νεώτερες ηλικίες, ανεξάρτητα από φύλο ή φυλή και η κατανομή της είναι ίδια σε όλα τα μήκη της γής. Η αρχική βλάβη εμφανίζεται στην επιφάνεια της άρθρωσης και στη συνέχεια εμφανίζεται η αντίδραση του οστού. Ο όρος οστεοαρθρίτιδα παράγεται εκ του οστεο που σημαίνει τη συμμετοχή του οστού και αρθρίτιδα που σημαίνει βλάβη της άρθρωσης. Η αιτιολογία της οστεοαρθρίτιδας είναι άγνωστη, η εξέλιξη της αργή και συνήθως αφορά μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Οι αρθρικές επιφάνειες των οστών καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα λείο και μαλακό από το κόκκαλο, που λέγεται χόνδρος, πάνω δε από τον χόνδρο υπάρχει μία μεμβράνη (υμένας) που είναι κατασκευασμένη από κύτταρα (υμενοκύτταρα), τα οποία παράγουν φυσιολογικά ένα υγρό (αρθρικό υγρό), το οποίο λιπαίνει και προστατεύει την άρθρωση.
Επίσης στην κατασκευή και στην καλή λειτουργία της άρθρωσης συμβάλλουν ο αρθρικός θύλακας, η αρθρική κάψα, σύνδεσμοι, τένοντες, μύες κ.α.
Στην οστεοαρθρίτιδα ο χόνδρος είναι αυτός που αρχίζει να υποφέρει, να αφυδατώνεται, να λεπτύνεται, να παρουσιάζει ρωγμές και να γίνεται ανώμαλος.
Το κόκκαλο τότε από κάτω αρχίζει να αντιδρά, γίνεται πιο σκληρό, πιο πυκνό και αυξάνεται σε μέγεθος, ξεπερνά τα όρια της άρθρωσης με αποτέλεσμα να περιορίζει το εύρος των κινήσεων της άρθρωσης. Αυτά που βλέπει ο γιατρός στις ακτινογραφίες και τα αποκαλεί οστεόφυτα (κακώς λεγόμενα άλατα), δεν είναι τίποτα άλλο από μία τοπική αντίδραση του οστού που απαντά στην φθορά του χόνδρου που έχει προηγηθεί, περιορίζοντας έτσι την κινητικότητα της άρθρωσης.
Πολλά από τα ενοχλήματα που εμφανίζονται στην οστεοαρθρίτιδα οφείλονται στην ύπαρξη αυτών ακριβώς των οστεοφύτων, όπως για παράδειγμα οι ριζαλγίες που οφείλονται σε ερεθισμό ριζών στην σπονδυλική στήλη κ.λ.π.
Ο υμένας συνήθως συμμετέχει με ήπια φλεγμονή, παράγει αρθρικό υγρό, το οποίο όμως δεν έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού γιατί περιέχει στοιχεία που αν παραμείνουν για πολύ, συντελούν στην περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου.
Κύριο χαρακτηριστικό της φλεγμονής του υμένα είναι η διόγκωση της άρθρωσης, ο πόνος, η περαιτέρω μείωση της κινητικότητας, η ερυθρότητα που πολλές φορές παίρνει χαρακτήρες άλλων μορφών αρθροπάθειας.
Η αρθρική κάψα, οι σύνδεσμοι, τα έλυτρα των εκεί τενόντων μπορούν να διογκωθούν και να παχυνθούν, να παρουσιάσουν χαλάρωση, αστάθεια και στην συνέχεια παραμόρφωση της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά δεν προκαλεί ενοχλήματα και έτσι ο ασθενής το μαθαίνει τυχαία από ακτινογραφίες που υποβάλλεται συνήθως για άλλους λόγους.

2.ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν την πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα, πιθανόν όμως να συμμετέχουν πολλοί παράγοντες από κοινού στην εμφάνιση της πάθησης αυτής. Υπάρχουν όμως και οι δευτεροπαθείς οστεοαρθρίτιδες που σίγουρα οφείλονται σε γνωστά αίτια όπως τοπικές κακώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, ανατομικές ανωμαλίες. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας είναι:
  • Η ηλικία: Είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα.
  • Η τοπική βλάβη της άρθρωσης: Η φυσιολογική δραστηριότητα δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα, όταν όμως υπάρξει τοπική βλάβη αυτό ίσως προκαλέσει προβλήματα από μόνο του ή σε συνδυασμό με την ηλικία, την παχυσαρκία κ.α.
  • Η κληρονομικότητα: Μερικές φορές η οστεοαρθρίτδια εμφανίζεται σε οικογένειες, ιδιαίτερα η μορφή που προσβάλλει τα χέρια σε γυναίκες μέσης ηλικίας όπως είναι η περίπτωση της πολυαρθρικής μορφής οστεοαρθρίτιδας. Η κληρονομικότητα παίζει ελάχιστο ρόλο στις άλλες μορφές οστεοαρθρίτιδας.
  • Τα συνυπάρχοντα νοσήματα: σακχαρώδης διαβήτης, υπερουριχαιμία, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμός, συγγενείς ανατομικές βλάβες όπως υπερξάρθρημα του ισχίου, έκτοπη επιγονατίτιδα, σκολίωση, ραιβότητα ή βλαισότητα (δηλ. Διαταραχές του άξονα), σύνδρομο υπερεκτασιμότητας των αρθρώσεων, νευρολογικές παθήσεις, συγγενείς ή επίκτητες ασθένειες του συνδετικού ιστού.

  • Άλλα αίτια μπορούν να θεωρηθούν η έλλειψη άσκησης, ορισμένα επαγγέλματα (οικοδόμοι, γεωργοί), αλλά και περιπτώσεις από χρήση κακής κατασκευής υποδημάτων (στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια) οδηγούν σε πτώση των μεταραρσιαίων, σε βλαισό μεγάλο δάκτυλο και οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα γιατί αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της τρίτης ηλικίας αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της μέσης ηλικίας, καθώς είναι γνωστό ότι οι βλάβες αρχίζουν πολύ νωρίς γύρω στην Τρίτη δεκαετία της ζωής. Έτσι έχουμε μεγάλες απώλειες σε εργατικό δυναμικό, εργατοωρών, αναπηρικές συντάξεις, μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων, (τα αντιφλεγμωνώδη φάρμακα και παυσίπονα είναι πρώτα στην συνταγογραφία διεθνώς). Επίσης έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

    3.ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ
    Αν και οι ανατομικές βλάβες στην οστεοαρθρίτιδα είναι ίδιες, τα συμπτώματα και η κλινική εικόνα διαφέρουν ανάλογα με την άρθρωση ή τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί. Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
  • EΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ:

  • Α) ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ εμφανίζεται:
    α) με τοπικό πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία), που χειροτερεύει με τις κινήσεις, τη στάση της κεφαλής, την κόπωση, ή την αλλαγή του καιρού.
    β) με τοπικό πόνο στον αυχένα που επεκτείνεται στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα με μουδιάσματα σε αυτά και σοβαρές λειτουργικές διαταραχές, με μυικές ατροφίες κ.α. στα προχωρημένα στάδια (αυχενιοβραχιόνιο σύνδρομο).
    γ) με ζαλάδες, βουίσματα στα αυτιά, διαταραχές στην όραση (αυχενικό σύνδρομο).
    Β) ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ εμφανίζεται:
    α) με οσφυαλγία όταν ο πόνος είναι τοπικός και χειροτερεύει με την κίνηση.
    β) με οσφυοισχιαλγία όταν έχει ερεθιστεί η ρίζα κατά την έξοδο της από τον μυελικό σωλήνα από οστεόφυτα που έχουν δημιουργηθεί λόγω οστεοαρθρίτιδας των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης ή από φθορά και πρόπτωση δίσκου ή μεσοσπονδυλίων δίσκων.

  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΥΟΥ:

  • Προσβάλλει πιο συχνά τους άνδρες και υπάρχουν τοπικά αίτια ή συγγενείς ανωμαλίες. Εμφανίζεται με πόνο στην κίνηση και καμμιά φορά μπορεί να δίνει την εντύπωση της οσφυοισχυαλγίας. Η διάγνωση συνήθως είναι εύκολη μετά από κλινική εξέταση, ακτινολογικό έλεγχο και άλλο εργαστηριακό έλεγχο που ίσως χρειασθεί.

  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΩΝ:

  • Τοπικός πόνος που χειροτερεύει με την κίνηση, οίδημα, ερυθρότητα, τρίξιμο στις κινήσεις, ανακούφιση με την ανάπαυση κ.λ.π. Η διάγνωση και εδώ είναι ανάλογη.

  • ΠΟΛΥΑΡΘΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ:

  • Αφορά κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας με εντόπιση στα χέρια (στις τελευταίες αρθρώσεις των δακτύλων), στη βάση του αντίχειρα, τα γόνατα, τους άκρους πόδες. Συνήθως εδώ τα ενοχλήματα είναι ήπια, ελαττώνονται με την ανάπαυση αλλά ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τη μορφή αυτή της οστεοαρθρίτιδας από άλλες μορφές ρευματικών παθήσεων. Βέβαια οποιαδήποτε μορφή οστεοαρθρίτιδας πρέπει να μελετάται από ειδικό και αφού αποκλειστούν άλλες παθήσεις σοβαρότερες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται χωρίς συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες φορές πάλι μπορεί να υπάρχουν έντονα ενοχλήματα ενώ από τις ακτινογραφίες να φαίνονται ελάχιστες ή και καθόλου ακτινοορατές βλάβες. Όταν υπάρχουν τα ενοχλήματα είτε σε πρώιμες είτε σε προχωρημένες μορφές οστεοαρθρίτιδας αυτά κυρίως είναι ο πόνος που επιδεινούται με την κίνηση ενώ με την ανάπαυση υποχωρεί. Τις πρωινές ώρες είναι μικρότερου βαθμού από τις απογευματινές. Ο υγρός καιρός μπορεί να επιφέρει επιδείνωση, γενικά. Οι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης επηρρεάζουν τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνοντας τα ενοχλήματά τους σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι από αυτούς καταλαβαίνουν την επικείμενη αλλαγή του καιρού. Βέβαια το κλίμα δεν συμμετέχει σαν γενεσιουργός αιτία, απόδειξη ότι η οστεοαρθρίτιδα υπάρχει στα ίδια υψηλά ποσοστά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

  • ΄Οπως προαναφέρθηκε, οι αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα είναι πολλοί και ίσως σε πολλές περιπτώσεις όχι εμφανείς.
    Η θεραπεία στοχεύει στο να διορθώσει έγκαιρα τις όποιες αιτίες για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση, γι΄αυτό και αποσκοπεί στην πολύπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος εκτός κι αν είναι εμφανές το αίτιο π.χ. ανισοσκελία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει εγκαίρως να ληφθούν μέτρα και πολλές φορές είναι αρκετό ένα ανατομικό παπούτσι ειδικά κατασκευασμένο να επιφέρει καλή στατική και να καλύψει την διαφορά.
    Η σκολίωση ή άλλες ανατομικές ή λειτουργικές βλάβες πρέπει εγκαίρως - από την παιδική ηλικία - να αντιμετωπίζονται σωστά, διότι σίγουρα αργότερα στην Τρίτη με τέταρτη δεκαετία της ζωής οι βλάβες της οστεοπόρωσης θα είναι ήδη εγκατεστημένες. Τραυματισμοί, κατάγματα κ.λ.π. πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά.
    Στις ήδη εγκατεστημένες οστεοαρθρίτιδες ο σκοπός δεν είναι βέβαια να θεραπεύσουμε τις βλάβες που έχουν ήδη εγκατασταθεί, αλλά να ανακουφιστεί ο άρρωστος από τους πόνους, να παραμείνει ή να επανέλθει η λειτουργικότητα της άρθρωσης, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πάσχοντος ή έστω να διατηρηθεί η ικανότητα του να αυτοεξυπηρετείται. Η αντιμετώπιση λοιπόν πρέπει να είναι ανάλογη κατά περίπτωση και σ΄αυτό τον σκοπό συμβάλλει η στενή συνεργασία γιατρού και πάσχοντος.
  • ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

  • Τα φάρμακα στην οστεοαρθρίτιδα έχουν σαν στόχο να ανακουφίσουν τον ασθενή από τους πόνους και να τον βοηθήσουν να κινητοποιηθεί γρήγορα μαζί δε με τ΄άλλα μέσα να αποτρέψουν την αναπηρία. Συνήθως δίδονται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.
    Είναι σφάλμα να στηρίζουμε όλες τις προσδοκίες μας στα φάρμακα αν δεν ακολουθήσουμε πιστά όλες τις οδηγίες του γιατρού που είναι απαραίτητες.
    Εκτός από τους κινδύνους που πάντα εγκυμονεί η λήψη φαρμάκων (χωρίς να υπάρχει πρόθεση να πανικοβληθεί ο αναγνώστης) ειδικά στην οστεοαρθρίτιδα που είναι χρόνια και εξελικτική νόσος, υποστηρίζεται από μερικούς ότι τα ίδια φάρμακα αντί να βελτιώσουν, μπορεί να επιδεινώσουν την ίδια πάθηση όταν δεν λαμβάνονται και τα υπόλοιπα μέτρα π.χ. παίρνοντας συνεχώς το παυσίπονο ή το αντιφλεγμονώδες, χωρίς να αναπαύουμε την άρθρωση σίγουρα οι βλάβες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα μεγαλώνουν και η φθορά της άρθρωσης θα επιταχυνθεί.
    Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει παρακέντηση και έγχυση κορτικοειδούς στην άρθρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση καταστολή της φλεγμονής με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα. Έτσι αποφεύγονται οι παρενέργειες από τη συστηματική χορήγηση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία έχουν τα ίδια αποτελέσματα και τις ίδιες παρενέργειες ανεξάρτητα από τη μορφή του σκευάσματος (φαρμάκου) δηλαδή από το στόμα, υπόθετα ή ενέσιμα.
    Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα τους ή είναι λιγότερο γνωστά. Ενδεχομένως στο μέλλον να αναδειχθούν τα κατάλληλα φάρμακα για την οστεοαρθρίτιδα. Είναι τα λεγόμενα χονδροπροστατευτικά που στόχος τους είναι τουλάχιστον θεωρητικά να επουλώνουν τις βλάβες του χόνδρου που όπως είπαμε είναι η αρχική βλάβη στην οστεοαρθρίτιδα.
    Ο συνδυασμός φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται κυρίως μεταξύ των αντιφλεγμονωδών. Ενώ δεν αυξάνεται η αποτελεσματικότητα τους, αντίθετα αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.
    Επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση κανενός φαρμάκου αν δεν έχει συστηθεί ειδικά για την δική σας περίπτωση από τον γιατρό. Η κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική και εάν φάρμακο που έκανε καλά ένα γνωστό σας, για σας τον ίδιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.
    Ο γιατρός σας σίγουρα εκτός από την συνταγή για τα φάρμακα που θα σας γράψει, αν σας γράψει, θα σας δώσει και άλλες οδηγίες που πρέπει να τις ακούσετε και να τις εφαρμόσετε.
    Αν είστε παχύσαρκος σίγουρα θα σας συμβουλεύσει να χάσετε βάρος. Το περιττό σωματικό βάρος οπωσδήποτε συντελεί στην επιδείνωση, λόγω ακριβώς της μεγαλύτερης φόρτισης της πάσχουσας άρθρωσης. Βέβαια η απώλεια βάρους δεν πρέπει να αποβεί επιζήμια για την υγεία.
    Ο οργανισμός έχει ανάγκη τροφής για να διστηρηθεί υγιής, αλλά συνήθως ελαττώνοντας την ποσότητα της λαμβανομένης τροφής ή τροποποιώντας το διαιτολόγιο θα χάσετε βάρος μαζί με την άσκηση που πρέπει να γίνεται.
    Ο γιατρός εξάλλου, θα σας δώσει κι άλλες οδηγίες όπως ανάπαυση και ίσως λίγες μέρες κατάκλιση στο κρεβάτι σε συνδυασμό με ορισμένες φυσικοθεραπείες.
    Πολλές φορές τα ενοχλήματα μπορεί να υφεθούν και μόνον με την αλλαγή στρώματος ή υποδημάτων ή προσκεφάλου ή ορισμένων άλλων συνηθειών.
    Ίσως ο γιατρός σας επιπλέον να σας συμβουλεύσει για βοηθήματα όπως μία βακτηρία χειρός ή μασχάλης κλπ.
    Όλα αυτά προυποθέτουν καλή συνεργασία με τον γιατρό σας και εμπιστοσύνη ούτως ώστε όλες οι οδηγίες να εκτελούνται.
    Η ψυχολογική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο. Εάν υπάρξει απογοήτευση και εγκαταλφθεί κάθε προσπάθεια γρήγορα θα υπάρξει επιδείνωση.

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

  • Αν παρ΄όλα αυτά και αφού έχουν εξαντηληθεί όλα τα περιθώρια και η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που να μην πάει άλλο υπάρχει και η χειρουργική θεραπεία που πολλές φορές ίσως είναι και η πρώτη αντιμετώπιση. Όταν για παράδειγμα υπάρχει διαταραχή του άξονα στα κάτω άκρα και με την έναρξη των ενοχλημάτων διορθωθεί με μία απλή οστεοτομία, σταματά ή επιβραδύνεται η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων. Υπάρχει όμως και η ολική αρθροπλαστική που σήμερα έχει προοδεύσει με καλά αποτελέσματα σε αντικατάσταση της κατεστραμένης άρθρωσης, του ισχύου ή του γόνατος, ή ακόμη και στις μικρές αρθρώσεις των χειρών. Η ολική αρθροπλαστική πράγματι είναι λύση αλλά δεν πρέπει να προσφεύγει κανείς νωρίς διότι η διάρκεια της ζωής μίας αρθροπλαστικής είναι περιορισμένη και οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Χειρουργική θεραπεία γίνεται επίσης στην εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια αυχενικής ή οσφυικής μοίρας όταν η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά.

    4.ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    Οπωσδήποτε θα υπάρχουν απορίες όσον αφορά αυτή την πάθηση ή την αντιμετώπισή της.

  • ΑΝΑΠΑΥΣΗ Η ΑΣΚΗΣΗ:

  • Ένα ερώτημα που ίσως δεν έχει απαντηθεί πλήρως είναι ανάπαυση ή άσκηση αφού ο ίδιος ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα όταν αναπαύεται ενώ χειροτερεύει μόλις κινηθεί ή κουραστεί. Πράγματι είπαμε, ότι ο γιατρός εκτός από φάρμακα θα συστήσει ανάπαυση αλλά στη συνέχεια ασκήσεις, φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, πισίνα πολλά μπάνια στη θάλασσα ή βάσισμα. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται ανάλογα με την περίπτωση. Η ανάπαυση θα βοηθήσει μαζί με τα φάρμακα στον παροξυσμό, αν γίνει όμως τρόπος ζωής τα συμπτώματα μπορεί να ελαττωθούν αλλά η λειτουργική κατάσταση χειροτερεύει. Γι΄αυτό το γρηγορότερο πρέπει να κινητοποιηθεί η άρθρωση πρώτα με παθητική φυσικοθεραπεία και μετά με ενεργητική άσκηση που πρέπει ο ίδιος ο πάσχων να μάθει να εκτελεί.

  • ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

  • Η χώρα μας έχει απέραντες ακτές που προσφέρονται για θαλάσσια μπάνια. Αν από μικροί συνειδητοποιούσαμε την ευεργετική επίδραση που έχει τουλάχιστον στο μυοσκελετικό μας σύστημα θα είμαστε όλοι κολυμβητές από την παιδική μας ηλικία και για πολλούς μήνες το χρόνο. Η καλύτερη άσκηση για το μυοσκελετικό μας σύστημα είναι η κολύμβηση. Οι λαοί που δεν έχουν θάλασσες εινόησαν τις πισίνες ή όταν οι θάλλασσές τους είναι παγωμένες αξιοποίησαν στο έπακρο τις θερμοπηγές τους. Στην Ελλάδα έχουμε ιαματικές πηγές και σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα. Αν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι γύρω από αυτές έφτιαχναν τα νοσοκομεία της εποχής τους, σήμερα ελάχιστες έχουν αξιοποιηθεί. Ο συνδυασμός του ζεστού με την άσκηση (κολύμβηση) είναι ο άριστος συνδυασμός για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής οστεοαρθρίτιδας.

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

  • Αναφέραμε σε άλλο σημείο ότι ο φυσιολογικός οργανισμός για να διατηρήσει την υγεία του έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρονται με την κανονική διατροφή. Βέβαια η ποσότητα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με τις καύσεις δηλαδή την κατανάλωση. Δεν υπάρχει όμως ειδική δίαιτα για την οστεοαρθρίτιδα που εφαρμόζοντάς την να αποτρέψουμε ή να σταματήσουμε την εξέλιξή της.

  • ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ:

  • Από πολλούς τίθεται το ερώτημα, βοηθά ο βελονισμός; Η απάντηση είναι ναι μόνο στον πόνο, αλλά πουθενά αλλού. Αντίθετα η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να επιταχυνθεί λόγω ακριβώς της καταστολής του πόνου που όπως είναι γνωστό είναι προστατευτικός.

  • ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΧΑΛΚΟΥ:

  • Μην περιμένει κάποιος να θεραπεύσει την οστεοαρθρίτιδα με αυτού του είδους τα εφευρήματα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ίσως βοηθηθούν ψυχολογικά αλλά ιατρικά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά.

    <<  back